Wilgenzuivering

Wilgen-water-zuiveringEen Uniek project, naar ons weten de allereerste waterzuivering op basis van een wilgenbed in Nederland. Alom bekend zijn de zuiveringen zoals helofytenfilter maar een wilgenbed werd in ons land nog niet toegepast. Het idee heb ik leren kennen in Denemarken waar het veel word toegepast. (zie foto links)

Het neemt ook wat meer ruimte in en dat hebben wij in Nederland wat minder. Het grote verschil met bijvoorbeeld een helofyten filter is dat het systeem geen output meer heeft. De output is anders het gezuiverde water wat je kunt opvangen in een vijver en het dan hergebruiken in huis of voor irrigatie. Bij het wilgenbed waterzuiver systeem wordt al het water opgenomen door de wilgen en een gedeelte verdampt.

 

In nederland gaan we uit van een gemiddeld waterverbruik van 130 liter water per dag, maar als je kijkt naar het wateropname vermogen van een volwassen wilg, 1200 liter, dan is dit natuurlijk maar een beetje. In het wilgenzuiverings systeem kom je geen volwassen wilgen tegen maar meerdere 1,2 en 3 jarigen en deze worden systematisch gesnoeid. Bij dit project word minder water gebruikt omdat in het huis al een recycle systeem voor het water is aangelegd, het douche water wordt gebruikt voor de wc.

Het Wilgen-Water-Zuiveringssyteem dat we in Huizen hebben gebouwd is ruim 36m3 en we maken gebruik van een 6.000L septic tank. Hier hebben we dus heel wat staan scheppen maar ook een kraan hadden we tot onze beschikking. Aan materialen ben je al snel 3.000 euro verder maar je bent in Nederland verplicht aan de regels te voldoen en goede materialen te gebruiken.

Het voordeel van de wilgen is dat zij ook makkelijk fosfaten opnemen en ook goed kunnen omgaan met eventuele medicijn resten in de urine van mensen. De jaarlijkse opbrengst van wilgentakken kunnen gebruikt worden om iets van te vlechten of op de compost hoop. Op deze manier maak je meerdere keren gebruik van de wilg. Ook best leuk als je naar je schutting kijkt of mandje en je weet dat deze door je eigen poep gevoed is. Martijn en ik hebben in ieder geval volop genoten en zijn reuze benieuwd hoe dit zich verder ontwikkeld.

Als je interesse hebt in waterzuiverings-systemen, hetzij voor afvalwater, of het zuiveren van je vijver, neem dan gerust contact op met ons.

Martijn-wilgenBehalve het zuiverings-systeem gaan we ook nog het terrein ontwerpen volgens permacultuur en maken er een eetbaar landschap van. Het is een leuke uitdaging om het dak van het huis te gaan begroeien. Dit huis is een eigen ontwerp van de bewoonster en een nul-energie-woningnul-energie woning, de zuidkant bestaat uit glas en aan de noordkant is een enorme bult aarde die zorgt voor de isolatie en opslag van warmte. Zowel de eigen waterzuivering en het eetbaar landschap passen prima in deze visie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *