Living Machine

Begin 2011 zijn wij een Living Machine, een waterzuivering, gaan bouwen bij Cees en Annemarie van het Zonnehuis. In 2010 hebben wij, Ishi en Pascal, samen met onze studenten van de permacultuur opleiding een ontwerp gemaakt tijdens een leuk weekend op de camping bij het zonnehuis.

Bekent terrein voor onze studenten want we hadden hier ook al een strook grond omgezet in permacultuur tuineen eetbare tuin. Vooral heel leuk voor de camping gasten die hun tentje, bus of caravan tussen de golvende lijnen van de tuin kunnen neerzetten. ’s morgens lekker wakker worden en wat knagen uit de tuin, heerlijk toch!!

 

Koos en Ishi hebben verder het rekenwerk gedaan en de nodige voorbereidingen getroffen om in april 2011 de Living Machine te gaan bouwen. Met een hele ploeg mensen, bestaande uit ex-studenten en belangstellende, zijn we 2 dagen druk bezig geweest met graven en aanleggen. Anarobische vatenOnder de grond zijn drie septic tanks ingegraven, septic 1 en 2 vangen het vuil water van het huis en gasten op en bij septic 3 komt dit allemaal samen. Vanuit de 3rde septic wordt dit overgepompt in het eerste vat en vandaaruit doet de zwaarte kracht het werk. Op deze manier heb je maar 1 pomp nodig en verklein je de kans op technische mankementen en tevens en flinke besparing in elektrische tijd.

Er worden 3 vaten gebruikt waar een anaerobisch proces plaatsvind en de nodige micro-wezens hun werk kunnen doen, daarna komt het afvalwater in een moeras terecht met oa wilgen en daarna nog 2 vijvers met veel soorten waterplanten met een zuiverende werking. Ook kun je in deoverzicht fase eetbare waterplanten introduceren zodat je meerdere functies krijgt met je waterzuivering. Een Living Machine is een prachtig voorbeeld van natuurlijke waterzuivering.

Al met al 2 prachtige dagen, heel warm ook, en het is fantastisch om met zoveel mensen te werken aan projecten en moe en voldaan weer naar huis te gaan. Hieronder vind je nog een aantal extra foto’s om het nog wat duidelijker te maken. Zoals je kunt zien is de living machine  nog niet helemaal klaar, met name de nodige planten zijn tijdens het weekend nog niet geplant.

Om een de Living Machine goed afgesteld te krijgen zijn we nog wel een tijdje mee bezig, het is observeren en aanpassen, net als ieder ander project. Met name de camping gasten dienen toch zeker rekening te houden met zo’n natuurlijke waterzuivering en het liefst ecologische en biologisch afbreekbare schoonmaak producten te gebruiken. Het systeem heeft veel veerkracht en kan zeker een stootje hebben maar de werking wordt toch zeker beïnvloed. Het zelfde trouwens met landbouwgronden, ze kunnen best een keertje een stootje hebben maar 10 tallen jaren alleen maar kunstmest en giftige bestrijdings middelen dood het meeste bodemleven.  Mensen denk aub na, we hebben maar 1 aarde.

    moeras

Er zijn trouwens meerdere living machines gebouwd in nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *