Projecten

Weer zo’n prachtig project waar we volledig uit ons dak konden gaan. Een mooi groot binnenplein bij een moedercentrum in DenHaag waar 4 hele grote coniferen stonden en dient als speelplein voor kinderen en als samenkom plaats voor het multi-culturele centrum,

vierhoek is herontworpen volgens de permacultuur ontwerp principes. De binnenplaats werd wel gebruikt maar de vele bewoners die er boven wonen gebruikte het ook als afval stort plek. Verder weinig diversiteit en een groot kaal geheel met heel veel tegels en ook wat bosjes.pergola

Nu is het geheel volledig open en er groeit en bloeit van alles. Het is opvallend dat men dan wel stopt met vuilnis naar beneden gooien en we kregen veel leuke reacties van de omwonende mensen.

 

De opdracht kwam via Bessie van GezondeGronden en het ontwerp is gemaakt door Taco Blom, vervolgens door een groep enthousiaste permaculturisten aangelegd. Deze groep bestaat uit Taco Blom, Martijn van Zanten, Pascal van Rees, Arno, Borg en nog wat extra mensen die een 1 of 2 dagdelen meehielpen. Totaal zijn we 4 dagen bezig geweest.

klimmers

De eerste grote klus was het weghalen van 3 coniferen waarvan we het materiaal oa hebben gebruikt om er een mooie pergola van te maken. Zoals je een beetje op de foto hierboven kunt zien hebben we de coniferen in vieren gezaagd en deze daarna als palen in de grond gezet. Hiertegen groeit nu oa een loganberry, tayberry, kiwi’s en japansewijnbes. Deze zullen in de komende jaren flink gaan groeien en heerlijke oogsten geven, wat een geluk.

De andere resten van de coniferen zijn door de versnipperaar gegaan en als voeding toegevoegd onder in het grote plantenbed. Hier is uiteraard kalk aan toegevoegd omdat anders de bodem een te lage PH krijgt. We hebben ook pvc buizen in de grond gestopt met onderin gaatjes, deze gebruiken we als directe compost plek voor het keuken en groen afval, de wormen komen binnen aardbei torenen als ze weer naar buiten gaan verspreiden ze daar de rijke compost middels hun ontlasting. Wormenpoep noemen we dat en dat is werkelijk het beste wat er kan gebeuren in je grond. Een gezonde bodem bevat duizenden wormen die zorgen voor een vruchtbare aarde.

De foto’s hierboven zijn genomen tijdens de aanleg in de herfst van 2010, in 2011 ziet het er al heel anders uit en zijn de planten flink gaan groeien. De volgende foto’s zijn genomen tijdens een gezellig evenement en de tuin geeft een goede inspiratie aan omwonenden om ook zelf plantjes te kopen en later heerlijk van te genieten. Dit is precies wat we willen bereiken, dat meer mensen zich verbinden met hun eigen voedsel en ook gaan kweken. Dit kan al op een klein balkonnetje en geeft veel plezier.

5    2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *