Wormenbak

wormenIn de permacultuur maken we graag gebruik van de wormenbak, om zo wormencompost/wormenmest te verkrijgen.

Wormen zijn DE specialisten als het gaat om composteren en dit doen zij 24 uur per dag en het hele jaar door, daarbij klaren zij deze klus vele malen sneller dan de mens.

Wat vooral een groot en heel belangrijk verschil is met bv de compost die je via je gemeente kunt krijgen, is dat de wormen compost knetter vol leven en mineralen zit. De compost via gemeentes of bedrijven is vaak via verhitting verkregen, dit dood al het bodemleven en is dus minder vruchtbaar. Natuurlijk is dit wel weer snel te herstellen maar geeft weer extra werk en het duurt langer voordat je grond hebt vol bodemleven en mineralen.

Misschien vraag je je af waarom dit zo belangrijk is? Al onze groenten zijn in principe geneeskrachtig, groentes bevatten vitaminen en mineralen maar als de bodem ze niet kan geven dan is de aanwezige hoeveelheid in de plant ook laag. Groentes behoren veel soorten mineralen te bevatten, let wel op dat boven de 40graden deze vitaminen en mineralen vaak weer afnemen.

Wormenbaken kun je in elk gewenste grote maken, dus ook voor in huis, je balkon of je stadstuin. Heb je grote stukken land wormenbakbeschikbaar dan kun je al helemaal een grote bak maken, alleen dan kun je je ook afvragen of het wel zo nuttig is om eerst je planten resten van het land te halen om deze later weer toe te voegen. Op het land, in de bodem, zijn voldoende wormen aanwezig om het klusje direct te klaren.

Het eind product is werkelijk de meest voedzame compost die er is. Wormenmest is ook te koop en is best prijzig. Het is een prachtig proces om te zien, je start met bv 10 wormen, geeft ze te eten en binnen no-time heb je duizenden wormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *