Kruidenspiraal

kruidenspiraalEen goede methode om kruiden te kweken is een kruidenspiraal, de kruiden spiraal is zo ontworpen dat de plantjes die veel zon en droge bodem willen, bovenop en in het zuiden geplant worden. Zo ook voor plantjes die liever schaduw en meer vocht willen, deze worden lager en in de schaduw geplaatst.

Wij noemen dit het maken van een ‘micro-klimaat’ en 1 kruidenspiraal bevat meerdere micro-klimaten. Een kruidenspiraal heeft vaak een minimum doorsnede van 2.5 meter, als je deze kleiner maakt kun je problemen krijgen met voldoende wateropslag capaciteit.

Veel kruiden groeien goed op kalkrijke bodems of omgevingen, je dus bijvoorbeeld voor het bouwen van je kruidenspiraal oude bakstenen gebruiken die nog veel resten kalk bevatten, vroeger werd in de mortel veel kalk gebruikt. Kijk wat er in je omgeving beschikbaar is en recycle.

Waar je de kruiden als rozemarijn, tijm, groene munt, salie, ect het best kunt plaatsen kun je goed zien op de volgende tekening:Kruidenspiraal

Zoals je ziet is in dit voorbeeld ook een klein vijvertje ingebracht, hier groeit de waterkers. Je kunt de waterpartij ook vergroten en nog meer eetbare waterplanten erbij zetten. Tevens dient je vijvertje ook als drinkplaats voor insecten en vogels, zo voelen zij zich extra thuis in je tuin. Als je daarbij nog huisvesting voor ze maakt weet je zeker dat je genoeg helpers aantrekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *