Waterzuivering

helofyten

Waterzuivering

is het verwijderen van organische en chemische stoffen uit water. Dit proces vindt in de natuur plaats door micro-organismen in het water. De mens kan de natuur daarin op vele manieren op weg helpen. Je kunt hierbij denken aan rietbedfilters, Wilgen-zuivering, wilgenschepen, helofytenfilters, ‘livingmachines’. Tevens zijn er apparaten voor het gebruik in huis die het water extra zuiveren en weer volkomen vitaal maken. We bestaan zelf voor 70% uit water, dus zijn we absoluut gebaat bij schoon en vitaal water. Hieraan en natuurlijk aan een gezonde voeding en dito leefstijl, ontlenen wij onze gezondheid. In de permacultuur maken wij voornamelijk gebruik van natuurlijke systemen.
Lang voordat we allerlei vervuilende producten zijn gaan gebruiken was het meeste zoete water gewoon drinkbaar en van goede kwaliteit en dat zelfs wereldwijd. Maar gaandeweg zijn regeringen steeds meer gaan gedogen met uitwassen naar bedrijven als Monsanto, Chiquita en Shell. Waar Chiquita en Shell gezwicht zijn onder de druk van de inspanningen van mensen die hier paal en perk aan wilden stellen, timmert Monsanto vrolijk verder aan haar Duistere Weg.

Als we kijken naar het waterverbruik in Nederland dan zouden we gealarmeerd mogen wezen. We verbruiken wel 128 liter water per dag, waarvan maar 2% als drinkwater. Er is dus een enorme winst te behalen als we onze water-systemen anders zouden inrichten. Veel water wordt gebruikt voor het toilet en de verschillende machines zoals (af)wasmachines. Als we onze huishoudens zouden aansluiten op het regenwater voor bijvoorbeeld het toilet dan scheelt dat al snel 34 liter. Als we daarnaast een simpele zuiveringsmethode aansluiten voor kleinschalig gebruik, dan kan dat gezuiverde water voor de diverse machines gebruikt gaan worden, wat ook al snel weer 60 liter scheelt. Dan blijven douchen, handen wassen, tandenpoetsen en water drinken over. Als elke Nederlander beide bovenstaande simpel te realiseren maatregelen zou doorvoeren, betekent dat al een besparing van 94 x 17 miljoen = 1.598.000.000 (bijna 1,6 miljard) liter water PER DAG !!

Zomers wordt door veel mensen flink water gebruikt om hun tuin te sproeien. Ontwerp je je tuin in volgens permacultuur concept dan heb je nagenoeg geen extra water nodig.

Ok, weer terug bij het onderwerp “waterzuivering”, afhankelijk van je behoefte en grootte kun je verschillende soorten van waterzuivering toepassen,voor je afval water of bijvoorbeeld een vijver of sloot:

Wilgenschip

De werking van de wilgen berust met name op de activiteiten van bacteriën. Vooral rond de wortels ontwikkelen zich na korte wilgenschiptijd grote concentraties bacteriën die de afvalstoffen in het water zeer efficiënt afbreken. Wilgen zijn, van alle kleine systemen, het beste in staat om fosfaten en stikstof uit het afvalwater te verwijderen. Stikstofverbindingen (eiwitten, ammonium, nitraten) worden voor een deel omgezet in luchtstikstof. Fosfaten worden in de plant gebonden.

Op dit schip kunnen eetbare waterplanten gezet worden, bijvoorbeeld: gele lis, reuzen rabarber, watermunt, pinksterbloem en grote waterweegbree. Aan de ene kant wordt dus het water gezuiverd om te drinken en te gebruiken op het land en aan de andere kant kun je er nog van eten ook …

Omdat de fosfaten vastgelegd worden in het systeem moeten de wilgen ieder jaar gesnoeid worden voor de bladval. Na deze periode kan het systeem goedkoop vernieuwd worden en eventueel hersteld door de dode wilgen te vervangen. De takken zijn goed te composteren en als meststof te gebruiken. Je kunt ook een helofytenfilter in het wilgenschip bouwen. Hierdoor wordt de werking versterkt. De rietplanten dienen dan met name voor de zuurstofaanvoer. Rietplanten nemen ook al fosfaat en stikstof op voor de groei.
Rietbed / Helofytenfilter

Een helofytenfilter wordt gebruikt om afvalwater of water uit bijvoorbeeld vijvers te zuiveren tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu. Het filter is een soort drassig gebied. Het kan een bak met zand en grind met helofyten, zoals riet en lisdodde zijn en is erg nuttig omdat het op zo’n kleine schaal uitgevoerd kan worden. Hierdoor ben je meer betrokken bij de kringlopen in je directe omgeving. De kwaliteit is minstens vergelijkbaar met moderne zuiveringsinstallaties en gaat zelfs verder, omdat je onder anderen ook hormonen en fosfaten eruit filtert.

Er zijn zelfs plaatsen in nederland waar ze de kwaliteitsnormen hebben verlaagd zodat het gezuiverde water nog steeds als drinkwater gebruikt kan blijven worden. Die verontreiniging wordt  voornamelijk veroorzaakt door het gebruik van gif in de huidige landbouw. Nóg een belangrijke reden dus om meer na te denken over een verbeterde manier van landbewerking.

Living machine zonnehuisEen ander systeem is een Living Machine, een levende machine. Deze wordt opgebouwd met meerdere tanks waar je ‘zwart’ water in kunt zuiveren. (toilet bv.) Het eind product kan zelfs drinkbaar zijn maar we gebruiken het voornamelijk om weer te gebruiken als spoelwater of voor de tuin, tijdens het proces kun je ook nog voedsel produceren en biomassa genereren voor op je tuin of compostplek. De foto links is gemaakt tijdens de opbouw van een Living Machine bij het Zonnehuis.
Natuurlijke Veerkracht en partners kunnen u in alle bovenstaande gevallen voorzien van een Advies op Maat voor uw beschikbare oppervlakte. U kunt ten allen tijden contact opnemen met ons om de mogelijkheden te bespreken

Eén gedachte over “Waterzuivering”

  1. Echt een veelbelovende techniek. Ik ben al lang overtuigd van het heilzame van wilgen en deze informatie maakt me enkel sterker in mijn overtuiging. Ik was al overtuigd dat het een grondverbeteraar was en heel goed voor de biodiversiteit, los van dat het de grondstof van aspirine bevat. Als deze informatie allemaal klopt, dan is er een nieuw goud gevonden. Mooi water is immers het goud van de toekomst. Ik kom uit het Vlaamse land en hier alleszins geen tekort aan wilgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *