Stadstuin

stadstuinIn overleg met de overheid en de buurt is het aanleggen van een eetbare stadstuin een mooi symbool voor verbroedering en uitwisseling van culturele gewoontes in de buurt.  Natuurlijke Veerkracht kan hierbij adviseren hoe met de beschikbare middelen en grond kan worden omgegaan opdat er een optimaal rendement gerealiseerd kan worden. Zo kan de zomerse barbeque ineens een heel gezonde aangelegenheid zijn. Nu horen we mensen vaak zeggen dat ze ‘te druk zijn’, of ‘geen ervaring hebben’, of ‘te veel werkuren draaien’, maar hierop hebben wij een simpel antwoord:   Je hebt nog geen kennis gemaakt met Permacultuur!!stadstuin

Doordat we in stadstuintjes vaak met 6 lagen werken, kunnen we een veel grotere productie opzetten dan in de ‘oude’ moestuin modellen. Stel het je maar voor: appelbomen, perenbomen, kweepeer, bessenstruiken met daaronder allerlei ondersteunende eetbare gewassen en kruiden. Rond of door de tuin een pergola met klimmers als druif, braam, framboos, kiwi, tayberry en dit alles in een mix van eenjarige-, tweejarige- en meerjarige planten, bomen, bloemen en struiken.

Na verloop van tijd wordt de eetbare tuin onderhoudsarm en hou je veel tijd over om simpelweg te genieten en ontspannen in een bijzonder diverse natuurlijke omgeving die elk jaar beter gaat produceren. Het meeste werk zit in het ontwerp en aanleg en het opbouwen van je gezonde humuslaag maar als dat eenmaal goed werkt zul je de ware vitaliteit van de natuur ontdekken.

We werken met zoveel mogelijk gesloten kringlopen en maken gebruik van eigen compostering. Het meest effectief is de wormenbak want geen ander wezen dan de worm kan zo goed composteren.

U kunt ten allen tijden contact opnemen met ons om de mogelijkheden te bespreken
Nog een tip voor onze overheid:
In Nederland hebben we enorm veel stadstuinen, van klein tot groot. Helaas is de ligging vaak niet optimaal zoals de “tuin op het zuiden”. Dit is toch wel een belangrijk gegeven voor de toekomst van onze stedenbouw, laten we beter nadenken bij het bouwen, zodat we zoveel mogelijk eetbare stadstuinen kunnen blijven creëren en exploiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *